fbpx

Semestertider och den svårnavigerade konsten av “acceptans” – del 3

Medvetenhet av kroppen kan vara ett utmärkt verktyg ibland, när vi upplever motstånd eller icke-acceptans gentemot våra omständigheter. 

Kanske har vi till exempel bestämt oss för att sluta tänka på vad någon sade till oss som gjorde oss upprörd, men ändå finner att vi återkommer till grubblerierna gång på gång. Eller så har vi kanske bestämt oss för att bada i den halvkalla sjön men fastnar i att det känns obehagligt med kylan.

Allra oftast när vi fastnar i motstånd, så finns motståndet att identifiera någonstans i kroppen. Vi kanske andas ytligt, spänner axlarna, käkarna, eller någon annanstans. Och ibland kan det vara mycket hjälpsamt att fokusera på att släppa taget om motståndet i kroppen – att ta ett djupt andetag och slappna av i den delen av kroppen som spänner emot –  i stället för att försöka mota våra grubblande tankar med ständiga motargument. 

Vi kan lätta på den ”inre boxningsmatchen” mellan tankarna – mellan grubblerierna och kritiken eller argumenten mot grubblerierna – om vi i stället tar ett djupt andetag och släpper taget i kroppen. 

Vill du öva upp din förmåga att identifiera känslor och motstånd i kroppen kan du lyssna på min guidade meditation ”Känslor i kroppen”.