fbpx

En kopp kaffe som grund för tacksamhet

Journalisten A. J. Jacobs skriver om sin resa för att ta reda på vilka människor och vilka slags förhållanden är nödvändiga för att han ska kunna njuta av sin dagliga kaffekopp – upplevelsen ger honom många skäl att känna tacksamhet:

”If we connected the world with threads signifying gratitude, I realise, taking a sip of my coffee, the result would be as thick as a blanket.”

Tacksamhet är en betydande faktor för vårt välmående

En sammanfattning av vetenskapliga studier på ämnet tacksamhet visar att det är den mest avgörande faktorn för välmående och goda relationer – till och med mer avgörande än bland annat hopp, kärlek och kreativitet. Och alla har vi skäl att vara tacksamma om vi bara tänker efter lite. De som odlat och producerat maten vi har på bordet, busschauffören, de som byggt vår infrastruktur, sjukvårdspersonalen som tar hand om oss om vi blir akut sjuka osv osv. Det finns oändligt många människor som behöver samarbeta för att vi ens ska kunna njuta av vår kopp morgonkaffe.

En brasklapp för att utöva slentrianmässig tacksamhet….

Dock bör man akta sig för att slentrianmässigt utöva tacksamhet. Ibland kan den förväntningen även användas som en ursäkt för att acceptera missförhållanden som i stället borde ändras på. Bland annat för att producera kaffe sker även sådana missförhållande – regnskogsskövling, orättvisa arbetsförhållanden och klimatutsläpp.

Men om vi utövar tacksamhet där den faktiskt platsar in, så kan vi även öka vår medvetenhet kring de områden dör förändring behöver ske.