fbpx

Semestertider och den svårnavigerade konsten av “acceptans” – del 4

För att öva upp en sund förmåga till acceptans finns det flertalet meditationsövningar som en kan ta till stöd. Medveten närvaro är i grunden en övning i acceptans, då man övar på förmågan att betrakta och uppleva allt så som det är utan att analysera eller förändra. Men det finns även andra meditationer som riktar sig in på att öva upp just acceptans mer specifikt. 

Tonglen är en meditationsövning som härstammar från tibetansk Buddhism, men går utmärkt att öva även för sekulära syften. Ordet ”Tonglen” betyder ”att ta emot och ge tillbaka”, och meditationen är tänkt att öva upp förmågan till empati. Så som jag lärt mig Tonglen och även lär ut den själv tycker jag dock att den även övar upp förmågan till acceptans. 

För att öva på Tonglen är det bra om en har er viss vana av att öva medveten närvaro, då Tonglen är något svår om en är ovan vid att rikta in uppmärksamheten här och nu. 

En annan aspekt som också kan vara utmanande med Tonglen är att man i övningen fokuserar på en specifik person som man upplever som något ”svår” på olika sätt. Här är det dock viktigt att veta att övningen inte är mest lämplig om en har blivit väldigt illa behandlad av andra eller har på andra sätt blivit traumatiserad pga andra människors beteende – då behöver dessa trauman först läkas på andra sätt, innan en är fullt redo för att öva på Tonglen på egen hand. 

Är du nyfiken på Tonglen kan du hitta min inspelade guidning via denna länk.