fbpx

Prata om det som verkligen är intressant och ha roligare

Detta tycker jag är så spännande! Att göra experiment kring oskrivna regler, och särskilt sådana som hämmar genuina relationer och utvecklande möten, är något som verkligen kan berika vårt samhälle. Om vi bryr oss om att reflektera kring allt det som vi tar för självklart kan vi t ex få syn på hur vårt sociala liv ter sig för någon som nyligen flyttat hit. Vi kan också se hur våra sociala regler både befriar och begränsar oss som människor, och i bästa fall blir vi varse vilka oanvända frihetsgrader vi har. Här är ett exempel på ett intressant experiment:

Tråkiga måsten

Artighetsfraser. Ointressanta samtalsämnen. Folk som avbryter så fort det hettar till. Att få och ställa samma frågor gång på gång på gång på gång. Många människor har accepterat att deras liv består av en lång rad tillställningar som helt enkelt ska genomlidas. Inte genomlevas, utan genomlidas. Dessa tillställningar innebär inget upplivande i sig, och framförallt engagerar de inte det genuina i människan. Till största delen handlar det om att visa upp en social persona och att hålla liv i relationer utan att egentligen engagera sig mer än väldigt ytligt.  Många avskyr dessa tillställningar, men ser dem som tråkiga måsten som inte går att komma undan.

Inget småprat

Måste det vara så? Den israeliske kultprofessorn Dan Ariely provade att bjuda in till en middag där ’smalltalk’ helt enkelt var förbjudet. Arielys hypotes var att artighetsprat inte bygger eller fördjupar relationer, och att det inte heller gör någon glad eller lycklig. Att minimera riskerna för att någon ska bli arg, besvärad, obekväm eller vad det nu kan vara som man vill undvika, leder tyvärr inte till några meningsfulla samtal, menar Ariely, vilket gör att det artiga pratet får de flesta av oss att lida av tristess.

Skapa nya normer

Hur gick det då? Resultatet av experimentet var mer än tillfredsställande! Genom att helt enkelt göra klart för gästerna att artighetsprat inte skulle tolereras skapade Ariely och hans partner Kristen Berman nya normer som omdefinierade vad ’allas bästa’ innebär. För vem har egentligen sagt att allas bästa under en middag är att inget kontroversiellt tas upp och att alla håller sig till oförargliga meningslösheter? Middagen ledde dessutom till två dejter bland gästerna, vilket fick Ariely och Berman att ställa sig frågan om de meningsfulla samtalen kanske också gör gäster mer attraktiva? Inte omöjligt!

Bjud oss nästa gång!

På Existentiellt Vis anordnar vi inga middagar, men vi brinner för att fördjupa frågor och höja medvetenheten om det existentiella perspektivet på stora som små fenomen. Vi skulle mer än gärna vara middagsgäster hos Ariely och Berman! Läs mer om Arielys middag här: https://www.fromthegrapevine.com/lifestyle/how-have-party-without-small-talk#!