fbpx

Det meningsfulla och det lyckliga livet överlappar, men har också skillnader

Livet som kännetecknas av hög grad av meningsfullhet kan vara tungt och svårt i perioder, men upplevelsen av ett större sammanhang ger riktning och tar individen igenom detta.
 
Det lyckliga livet utan mening är mer upptaget av att saker ska gå lätt, svårigheter undvikas, behov och önskningar tillfredsställas och har mer fokus på individens egna upplevelser än på större sammanhang.
 
Vi matas ständigt med skildringar av det lyckliga livet i form av reklam, bloggar, serier etc, men det meningsfulla livet skildras inte alls i samma omfattning. Trots detta har det meningsfulla livet bättre hållbarhet och resiliens än det lyckliga livet, som hela tiden behöver matas med stimulerande upplevelser och snabb tillfredsställelse. Vi får många råd om hur vi ska söka och uppnå snabb lycka, men råden om hur vi ska få kontakt med meningsfullhet är långt färre. Detta är något som behöver förändras, om vi ska utvecklas mot ökad inre hållbarhet i samhället, inte bara yttre  – det är vår ambition på ExistentielltVis att bidra till just detta.
 
Se denna artikel om en ny studie om ämnet som bedrivs på Stanforduniversitetet: “Sökandet efter mening är en väsentlig del av vad det innebär att vara människa.”