fbpx

Att avsluta en elitidrottskarriär

Vad är det som gör det svårt att avsluta en elitidrottskarriär? 

När jag skrev mitt specialistarbete om elitidrottares karriäravslut fascinerades jag av hur genomgripande och krävande avslutningsprocessen är för en elitidrottare, som levt sitt jobb 24 h/dygn, ofta i hela sitt vuxna liv. Att säga hej då till sin karriär är många gånger att säga hej då till en del av sig själv, till ett sätt att vara på. I mitt arbete liknar jag det vid en lika viktig livshändelse som ett nära dödsfall eller att avsluta en komplex relation.

Avslutningsprocessen liknar det som Karl Jaspers kallar gränssituation – en händelse i livet som gör att det inte blir sig likt därefter. Det är en potentiellt utvecklande process, men också riskabel. Det är inte lätt att hitta en ny riktning efter karriäravslutet; det kräver otroligt mycket av individen att få med hela sig i det “nya livet”, efter karriären. Det väcker frågor om vad som är viktigt, vem man är, vad man vill och vad man har lämnat bakom sig.

Arbetet “Sista matchen, längsta loppet” går att läsa via Diva portal på nätet (kommer nog finnas tillgängligt i juli/aug 2023). Här uttalar jag mig om Zlatan Ibahimovics karriäravslut som fotbollsspelare i Studio ett, P1, Sveriges radio.